Άσκηση: Σύσσημον
Εταιρεία Θεάτρου "Χώρος"27 Σεπτεμβριος ΠαρασκευηΏρα:21:00Θέατρο Εταιρίας Μακεδονικών ΣπουδώνΠληροφορίες για τον χώροΤιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 10€
Φοιτητές: 8€
Σύσσημον
Κάθε τους παράσταση είναι κι ένα ισχυρό ερευνητικό πεδίο, μια καινούργια πρόταση, ένας νέος πολυδιάστατος κόσμος. Για πρώτη φορά η δυναμική Εταιρεία Θεάτρου «Χώρος», έρχεται «αντιμέτωπη» με το αρχαίο κείμενο. Σπαράγματα από τον Οιδίποδα του Σοφοκλή, εμπλουτίζονται ή καλύτερα «συνδιαλέγονται» με αποσπάσματα από το Σύσσημον (αυτό που σημαίνει το ίδιο για σένα και για μένα, το συμφωνημένο σημάδι), ένα πρωτοποριακό και βαθιά ποιητικό έργο ζωής του Νίκου Παναγιωτόπουλου. «Οφείλουμε να αναμετρηθούμε», σημειώνει ο σκηνοθέτης και ψυχή της ομάδας, Σίμος Κακάλας, «με μεγέθη που μας ξεπερνούν, να φορέσουμε τα πρόσωπα των ανθρώπων που πέρασαν και να γνωρίσουμε τον εαυτό μας. Η Άσκηση Σύσσημον είναι ένα συμφωνημένο σημάδι μεταξύ του θιάσου και των θεατών, μια απελπισμένη κίνηση να αποκτήσουν φωνή τα στόματα αυτών που δεν έχουνε στον ήλιο μοίρα». Μια παράσταση-άσκηση, με ουσιαστικούς καταλύτες το λόγο και τη μουσική( λύρα- πολίτικη, μακεδονίτικη, κρητική- πνευστά, λαούτο, σάζι, νταούλι και νταιρέ).
Πιστεύω σ’ αυτό που πεθαίνει -αξίζει να είναι καλό
γιατί το πνεύμα καθώς όπου θέλει εκείνο πνει
μπορεί να ζωντανέψει το σκαλί που σήμερα όσο άλλοτε
ποτέ
μοιάζει νεκρό γράμμα.
Φυλάξτε το νεκρό γράμμα.
Φυλάξτε τη σκάλα που απ’ αυτήν ανέβηκε
ζωντανό το γράμμα.
Το υπομονετικό πουλί δεν αφήνει τη φωλιά - περιμένει.
Γιατί το πνεύμα όπου θέλει εκείνο πνει.
(από το Σύσσημον ή τα Κεφάλαια του Νίκου Παναγιωτόπουλου)
Η Εταιρεία Θεάτρου «Χώρος» ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2004. Πρόκειται για έναν ερευνητικό, περιοδεύοντα θίασο ρεπερτορίου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα λαϊκά έργα, που έχει βραβευτεί για τη δραστηριότητά του στην περιφέρεια, από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών. Έχει παρουσιάσει τη Γκόλφω του Σπ. Περεσιάδη, τον Απόκοπο του Μπεργαδή και την Ερωφίλη του Γ. Χορτάτση- το καθένα σε μια σειρά από διαφορετικές εκδοχές, στην ελληνική περιφέρεια, σε παραμεθόριες περιοχές και αστικά κέντρα. Έχει, μεταξύ άλλων, συνεργαστεί με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο παρουσίασε τα έργα Λιωμένο Βούτυρο του Σάκη Σερέφα (2008) και Recycle (2010). Η ομάδα έχει ταξιδέψει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, από την Αθήνα ως την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Φινλανδία και τη Γερμανία.
Άσκηση Σύσσημον
Κείμενα: Σοφοκλής, Νίκος Παναγιωτόπουλος
Σκηνοθεσία/Επεξεργασία κειμένου: Σίμος Κακάλας
Κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλαν
Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης
Παίζουν: Έλενα Μαυρίδου, Δήμητρα Κούζα, Δήμητρα Λαρεντζάκη, Βαγγέλης Κρανιώτης, Σίμος Κακάλας
Μουσικοί: Κωστής Κυριτσάκης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Χρήστος Μπάρμπας, Χάρης Πορφυρίδης, Γιώργος Μαυρίδης
« Erofili synopsis
στο Θέατρο Αυλαία
Η παράσταση πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στις 22 Ιουνίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2012 και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. Στη συνέχεια ξεκίνησε περιοδεία σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και μετά τις sold out παραστάσεις σε Δράμα, Γιάννενα και Λάρισα έρχεται στη Θεσσαλονίκη στο θέατρο Αυλαία, στις 29 & 30 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του 47ο Φεστιβάλ Δημητρίων.
Με την παράσταση erofili synopsis ο θίασος ολοκληρώνει την ερευνητική του δουλειά στην Κρητική Αναγέννηση (2007 – 2012). Μια θεατρική πρόταση, αποτέλεσμα της πορείας του θιάσου που ξεκίνησε με τον Απόκοπο του Μπεργαδή από 2007 μέχρι το 2011 (Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο – Ρέθυμνο) και συνεχίστηκε με δύο ασκησιολογικού χαρακτήρα σχεδιάσματα της Ερωφίλης (2008, 2010).
Η παράσταση ξεφεύγει απο τον ασκησιολογικό χαρακτήρα που είχαν τα προηγούμενα δύο σχεδιάσματα. Ο σκηνοθέτης Σίμος Κακάλας και ο θίασός του επιχειρούν πια μια καθαρά θεατρική προσέγγιση. Το κέιμενο διασκευάζεται με μια μεγαλύτερη διαθεση ελευθερίας φωτίζοντας καποιες εικόνες από την εκπληκτική Ερωφίλη του Χορτάτση. Τρεις γυναίκες επί σκηνής. Η μάσκα το κύριο ερμηνευτικό μέσο. Το έργο παντα επίκαιρο (ή πιο επίκαιρο από ποτέ).
Λίγα λόγια για την υπόθεση
Η Ερωφίλη είναι κόρη του βασιλιά της Αιγύπτου, Φιλόγονου. Ο Φιλόγονος δολοφόνησε τον αδελφό του για να πάρει το θρόνο του και παντρεύτηκε τη γυναίκα του. Από τη γυναίκα του αδελφού του απέκτησε μια κόρη, την Ερωφίλη. Στη βασιλική αυλή μαζί με την Ερωφίλη μεγαλώνει και ο Πανάρετος, νέος από βασιλική οικογένεια. Ο Πανάρετος και η Ερωφίλη έζησαν από παιδιά μαζί και σταδιακά η παιδική φιλία εξελίχθηκε σε έρωτα. Ο Πανάρετος μεγάλος πια, πηγαίνει στον πόλεμο και σώζει το βασίλειο από εχθρική επίθεση. Μετά τον πόλεμο οι δύο νέοι παντρεύονται κρυφά. Ο βασιλιάς, όμως, θέλει να παντρέψει την κόρη του με κάποιον βασιλιά της Περσίας, για να πετύχει με αυτό το γάμο την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς τους. Στέλνει μάλιστα τον Πανάρετο για να της το αναγγείλει και να την πείσει να δεχθεί τον γάμο. Ο Φιλόγονος μαθαίνει για το μυστικό γάμο των δύο νέων και αποφασίζει να τιμωρήσει τον Πανάρετο, ο οποίος μάταια προσπαθεί να πείσει τον βασιλιά για την ευγενική του καταγωγή. Ο Φιλόγονος βασανίζει τον Πανάρετο και προσποιούμενος στην Ερωφίλη ότι τη συγχωρεί, της προσφέρει ως γαμήλιο «δώρο» σε μια χρυσή λεκάνη το κεφάλι, τα χέρια και την καρδιά του αγαπημένου της. Η Ερωφίλη θρηνεί με σπαραγμό και αυτοκτονεί. Οι γυναίκες του παλατιού αναλαμβάνουν να τιμωρήσουν το βασιλιά (ο χορός οδηγείται από την παραμάνα της Ερωφίλης, τη Νένα). Ρίχνουν κάτω τον Φιλόγονο και τον ποδοπατούν μέχρι θανάτου.
Σημείωμα σκηνοθέτη
Έργα που ξέρουμε τι συμβαίνει, ποιος έκανε τι, πως τελειώνουν. Άνθρωποι που δεν πρέπει να ερωτευτούν, αλαζονεία, ύβρις, η εξουσία που παραφέρεται, χοροί που σκοτώνουν βασιλιάδες, τετριμμένα πράγματα, η ιδία ιστορία ξανά και ξανά. Πως είναι δυνατόν να μην ελκει το ενδιαφέρον μας το κλασικό από τη στιγμή που ποτέ δεν απαγκιστρωνόμαστε από τα αρχέγονα λάθη μας; Μας αρέσει η ίδια ιστορία, πάντα μας αφορά, χιλιοειπωμένη, χιλιοπαιγμένη και ένας χορός γυναικών που αυτή τη φορά πρέπει να σταματήσει να παρακολουθεί και να δώσει τη λύση. – Σίμος Κακάλας
Συντελεστές
Σκηνοθεσία – Σκηνικό
Σίμος Κακάλας
Εξεργασία Κειμένου – Διασκευή
Έλενα Μαυρίδου
Μουσική
Νίκος Βελιώτης
Μάσκες
Μάρθα Φωκά
Φωτισμοί
Περικλής Μαθιέλλης
Ερμηνεύουν
Δήμητρα Κούζα, Δήμητρα Λαρεντζάκη, Έλενα Μαυρίδου
Θέατρο Αυλαία
Πλατεία ΧΑΝΘ, πλευρά Τσιμισκή 102, 54622 Θεσσαλονίκη
2310423925